Crezul crestin

Vorbeam mai deunazi, despre o logica inversa.

Cum e cu putinta sa faci ce a zis Isus? Sunt oare obsedat de aceasta Intrebare? Probabil ca da!  Incerc de fiecare data sa-mi explic ce se intampla si ca de fiecare data, am recitit iarasi Matei si Luca unde sunt inserate cuvintele lui Isus, acolo unde sunt redate principalele idei enuntate de Isus, urmate de recomandarea de final,  sa urmam aceste sfaturi. Acolo se afla  esenta propovaduirii lui Isus.

Dar hai sa recapitulam cateva:

Daca i-ti da cineva o palma, tu intoarce-i si celalalt obraz. Daca cineva vrea sa-ti faca rau, tu sa nu te opui. Dca-ti cere cineva haina, tu sa-i dai si camasa. Daca-ti cere cineva bani imprumut, chiar daca sti ca nu-ti mai restituie suma, tu sa-i dai! Daca un frate de-al tau greseste, tu sa-l ierti de patrusute nouazeci de ori,  Etc.  Adica lucruri imposibile. Cum vi se par?

Poate ca nu m-am exprimat suficient pe intelesul nostru:

Sa presupunem ca un betiv pe strada i-ti da o palma, i-ti ia haina , i-ti cere si niste bani imprumut si tu trebuie sa-i intorci obrazul, sa-i dai si camasa, sa nu te opui si sa te conformezi imediat, dandu-i banii ceruti , stiind ca acesta nu mai are nici un gand sa-i restituie. E greu de crezut ca putem sa facem asa ceva. Cautam mai degraba explicatii teologice subtile, ne gandim la metafore, simboluri, sau orice altceva, care sa schimbe sensul celor spuse.

Sau: Sa nu ne ingrijoram de ziua de maine, cu ce ne vom imbraca, sau ce v-om manca! Dar si acest lucru este neaplicabil. Grija noastra cea de toate zilele, este ce v-om manca si cu ce ne v-om imbraca. Gandim ca poate explicatia este ca trebuie sa afisam un astfel de comportament, dar in nici un caz nu putem sa ne dedam la asa ceva. Asta ar insemna indolenta sau chiar nesimtire. Deci nu se aplica.

Nu va adunati comori pe pamant ci adunati-va comori in ceruri!

Cum e  cu putinta, cand noi trebaluim de dimineata pana seara sa adunam si sa avem. Sa cunoastem si sa nu fim in lipsuri.  Care dintre noi is doreste sa-si vada copilul smerit? Care dintre noi ii poate spune propriului copil sa nu-si caute rezolvarea problemelor materiale, sa nu-si doreasca mai intai o casa si o nevasta si niste copii frumosi si i-ar spune sa le lase de-o parte si sa caute mai intai imparatia cerurilor. Aici suntem oarecum sensibili. Realizam intr-un fel ca Isus are dreptate, dar pana la urma mai sunt si alte texte in biblie,  “sa fim cap si nu coada” etc, care arunca oarecum in relativism spusele lui Isus.

Sa cautam mai mult interesul altuia, decat interesul personal. Asta nici nu se poate lua in calcul. Nu mai vorbesc despre cum trebuie sa arate fericirile noastre, asa cum sunt ele enuntate de Isus.

Sa fim precum mladitele legate de trunchi. Sa simtim impreuna cu aproapele nostru, sa ne iubim aproapele ca pe noi insine. Dar vedem cu totii ca e aproape exclus. Au murit 500 000 de oameni in tunami din Pacific si nu am suferit mai mult  decat atunci cand ne-a murit pisica. Tineam foarte mult la ea. Era in fond pisica noastra.

Deci fara sa mai continui, aproape tot discursul lui Isus este neaplicabil si trebuie cumva sa-l teologizam intr-un fel, pentru a putea scapa de el. Adica ne facem ca nu exista. Sau zicem ca Isus a vorbit si El asa intr-o simbolistica greu de inteles.

Putem sa credem noi in ce ne-a zis Isus?  Putem sa luam noi in serios programul lui de instruire la adresa noastra?

Nu putem! Am dovedit-o si o dovedim in fiecare clipa.

Putem noi sa credem asa ceva? Putem noi avea asemenea crez?

Sigur ca nu putem si pentru ca ne trebuia un crez, am gasit de cuvinta sa emitem urmatorul:

Cred întru Unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, al tuturor tuturor celor văzute și nevăzute.

Și întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii. Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut.
Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, și S-a făcut om.
Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat.
Și a înviat a treia zi, după Scripturi. etc

Adica e normal sa credem ca exista Dumnezeu, care a facut cerurile si pamantul si mai credem ca Isus s-a nascut mai dinainte de toti vecii din Maria si Duhul Sfant, dar noi nu credem ce spune acesta.

Nu vrem sa ascultam si nu vrem sa ne asociem cu ideologia acestuia.

E ca si cum ai declara credinta ta in existenta unui presedinte, al unui prim ministru, nascuti o data cu constitutia, dar nu ai crede  si nu ai asculta de programul de guvernare. Aici pot spune la fel de bine ca si dracii cred acelasi lucru. Cunosc foarte bine statutul Trinitatii si istoria universala si asta nu inseamna ca sunt crestini.

Dar sa vedem mai departe:
Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui.
Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit.
Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care a grăit prin prooroci.
Întru una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică.

Corect! Credeti ca dracii nu sunt constienti de lucrurile aceste? Au alt crez? Sigur ca stiu detaliile: Isus o sa vina sa judece, stiu ca urmeaza armaghedonul, cred ca biserica este soborniceasca si apostoleasca, dar aceasta nu inseamna ca sunt crestini.

Si finalul:
Mărturisesc un botez întru iertarea păcatelor.
Aștept învierea morților.
Și viața veacului ce va să vie.
Amin!

Cu alte cuvinte sunt constient si cred ca botezul ma iarta de pacate si ca urmeaza viata vesnica, dar cred eu ca acolo se poate ajunge urmand invatatura lui Isus pe care tocmai ce am punctat-o la inceput si din care nu inteleg nimic ?

Nu cred! Pentru ca invatatura Lui i-mi pare ciudata si neaplicabila in cea mai mare parte a ei.

Sa mai facem o comparatie:

Te duci la stadion sa-ti vezi echipa preferata si in loc sa declari ca tu  crezi in ea, te apuci si declari urmatoarele:

Cred ca in pauza jucatori vor merge la vestiare. Cred ca stadionul pe care se desfasoara meciul este construit din fondurile primariei. Cred in federatia de fotbal. Cred ca exista un antrenor si un capitan de echipa, care impreuna vor victoria finala, dar daca nu crezi in echipa ta, in jocul ei, nu esti suporterul ei. Esti un observator al unor stari de fapt, care de altfel nu pot fi contestate.

Altfel spus, cred ce zice crezul, dar nu cred ce zice Isus!

Nu vreau sa iau in deradere adevaruri bisericesti fundamentate teologic dealtfel, dar nu pot sa cred despre crezul enuntat in termenii de mai sus, ca  poate fi denumit crestin.  Mai degraba ar trebui sa-i zica crezul bisericesc.

Crezul crestin trebuie sa evidentieze credina noastra in invatatura lui Isus si ar trebui sa sune cam asa:

Cred in cele sustiunute de Isus.

Cred ca trebuie sa fim buni, sa ne iubim aproapele, sa-l consideram mai presus de noi insine.

Cred ca trebuie mai intai sa vedem de interesul altuia si abia dupa aceia de al nostru.

Cred ca daca un frate ne greseste, trebuie sa-l iertam de fiecare data.

Credem ca nu trebuie sa ne ingrijoram de nimic, nici de ce vom manca nici de ce vom bea si mai degraba sa ne facem comori in ceruri decat pe pamant.

Credem ca firea pamanteasca trebuie rastignita, pentru a face loc firii duhovnicesti, pana cand vom ajunge la statura plinatatii  Domnului Isus.

Credem ca trebuie sa ne dam vietile pentru prietenii nostrii cu care formam impreuna trupul lui Isus.

Cred ca Duhul Sfant ne va ajuta in dobandirea sfinteniei, ca o incununare al rlolului trinitatii: Tatal, Fiul si Duhul Sfant , ETC

Si ca o concluzie:

Am scris aceste randuri ca sa incerc sa ma mai lamuresc o data, ce e cu Isus si ce vrea El de la noi.

Cred ca iarasi m-am lamurit, si poate scap si de obsesie.

Advertisements

2 thoughts on “Crezul crestin

 1. “Daca i-ti da cineva o palma, tu intoarce-i si celalalt obraz.” Da domnule Teletin, nu o putem numi metafora, ci simplemente faptul ca cineva incearca sa ne explice in termeni omenesti, cu exemple din viata cotidiana, o stare energetica equilibrata pe care trebuie sa o aiba fiinta umana ca sa poata fi in contact permanent cu Dumnezeu. Este ca si cand ne-ar vorbi despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un sistem uman ca sa se afle in rezonanta cu sistemul lui Dumnezeu. Rezonanta permite intretinerea unui sistem de oscilatii, in felul acesta, ceea ce ne lipseste, vom primi. Daca sunt compromise conditiile de rezonanta practic intrerupi contactul si nu numai ca nu mai primesti energie, dar se intrerupe comunicarea si nici macar nu se va mai stii ce nevoi ai si cand.
  Cred ca in momentul in care incepi se despici firul in patru al situatiei cu “palma”, adica incepi sa te gandesti de ce celalalt a fost agresiv, ce-l determina sa faca asta, cred ca atunci incepi sa iti dai seama ori ca tu ai actionat gresit si ai starnit un act de violenta, ori ca celalalt nu este ok si tu nu ai fost capabil sa vezi asta. Cert este ca cearta, ori trebuia sa fi capabil sa o eviti, ori iti dai seama ca ai evaluat gresit situatia si ti-o asumi. Acestea au loc atunci cand esti capabil sa iti dai seama ca tu poti gestiona creierul tau, pe al celuilalt nu.Cand gandesti atat de repede toate acestea? Nu le gandesti instantaneu, ele trebuie sa devina un mod de viata, de gandire, in timp.
  Cert este ca tot ceea ce ne inconjoara se transforma in informatii in creierul nostru. Le procesam si luam decizii. Depinde ce soft utilizezi ca sa le procesezi. Isus ne propune un soft de un inalt nivel, dar nu ni-l si instaleaza.
  “Sa nu ne ingrijoram de ziua de maine,” Cuvatul cheie din aceasta propozitie in opinia mea este “ingrijoram”, nu zice in nici-un moment nu cauta mancare. Ingrijorarea este ceva care ne transforma intr-un sistem excitat, care iese din starea lui initiala. Pe toate caile in biblie se cauta sa ne convinga sa fim in starea aceea cum ziceati dumneavoastra de “neant”, dar nu un neant static ci unul activ, constructiv, dar cu multa dragoste pentru ceea ce faci. Dragoste pentru ceea ce faci este sa traiesti prin ceea ce faci, sa te umpli de satsfactie, de bucurie. Atunci cand iti ajuti aproapele si gandesti asa: am ajutat o data, de doua ori, de trei..,practic este o evidenta contabila ca sa indeplinesti spusele lui Isus este degeaba. Trebuie sa iti placa sa ajuti, sa te bucuri ca poti sa ajuti. Cu multa stima si respect, Violeta

  1. M-a surprins mult de tot afirmatia ta “ Isus ne propune un soft de un inalt nivel, dar nu ni-l si instaleaza”.
   Eu nu stiu cum ai ajuns la aceasta concluzie. Sunt complet uimit pentru faptul ca aveam in minte exact aceiasi ideie si ce ma surprinde si mai mult, este faptul ca pentru exprimarea ei, am folosit exact aceste cuvinte. Este un lucru care ma preocupa mult in ultima vreme. Isus ne indruma catre o tinta : “ sa nu ne ingrijoram, sa nu ne facem comori in ceruri, sa ne iubim aproapele, sa nu ne importrivim aceluia care vrea sa ne faca rau, sa fim buni, iertatori, etc, dar nu ne spune cum. Nu ne indica nici o procedura in acest sens. Nu ne instaleaza softul pentru a avea aceiasi vibratie cu El, dar ne da totusi o directie in Matei cap 11:
   “În vremea aceea, Isus a luat cuvântul şi a zis: „Te laud, Tată, Doamne al cerului şi al pământului, pentru că ai ascuns aceste lucruri de cei înţelepţi şi pricepuţi şi† le-ai descoperit pruncilor.

   26 Da, Tată, Te laud, pentru că aşa ai găsit Tu cu cale!

   28 Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.

   29 Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi† veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.

   30 Căci jugul Meu este bun şi sarcina Mea este uşoară.”

   Numai renuntand la eu-l nostru sofisticat, instruit in criterii deformate si reintorcandu-ne la legatura noastra initiala cu Dumnezeu , putem sa accesam softul propus de Isus.
   Daca vrei, ar trebui sa se gaseasca si in crestinism, proceduri practice pentru practicarea efectiva a doctrinei lui Isus.
   Acesta este lucrul care ma fascineaza: “Implementarea softului”. Ai pus degetul direct pe rana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s