Adevarata medicina

Noi consideram azi un om sanatos, daca are niste parametrii in niste limite: Tensiunea, intre si intre, glicemia, intre si intre, numarul de globule, pulsul, hemoglobina, transaminaze etc.

Daca acesti parametri, se situeaza intre niste limite, spunem ca omul  este sanatos.

Ma gandesc ca in mod similar ar trebui sa existe niste parametrii, care sa determine daca un om este  suficient de sanatos, sa poata trai vesnic. Adica sa fie unul din cei alesi. Sau unul care sa fie dupa planul de mantuire. Sau altfel spus, unul care sa se inscrie pe traiectoria asemanarii cu Isus Cristos, modelul nostru. Aceasta procedura care ar trebui sa ne invete cum sa semanam cu El se numeste Crestinism si ea reprezinta de fapt medicina ultima si cea adevarata. Mai toti ne-am deprins sa-i spunem religie.

Deci ce ar trebui sa ai, ca sa fi crestin?

Ar trebui sa ai un anumit nivel de cunostinte privind botezul? Sau  scenariul escatologic si reperele profetice? Frecventa cu care participi la liturghi? Marimea sumelor pe care le donezi saracilor, sau bisericii? Numarul de posturi tinute? Memorarea de texte religioase, crezul, Tatal Nostru? Modul in care te raportezi la ziua de odihna? Etc?

Nu! Nu dupa aceste criterii poti defini un crestin. Dupa acestea poti in cel mai bun caz,  sa afli cat de bisericos este unul, sau altul.

Ca sa fi crestin, trebuie sa semeni cu El, care este Dumnezeu. Sa deprinzi in firea ta, roadele Lui. Roadele Duhului Sfant.

22 Roada* Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea**, facerea de bine†, credincioşia††,

 

23 blândeţea, înfrânarea poftelor. Împotriva* acestor lucruri nu este lege.

 

24 Cei ce sunt ai lui Hristos Isus şi-au răstignit* firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei.

 

25 Dacă* trăim prin Duhul, să şi umblăm prin Duhul.

Sunt cuvinte extrase din epistola catre Galateni.

Astfel, deprindem sanatate pentru eternitate , daca implementam in vietile noastre planul de mantuire, care de fapt este metodologia prin care noi incepem sa semanam cu El. Incepem sa avem roadele Lui  si devenim ucenici ai Lui. Beneficiari ai vietii vesnice. Cu alte cuvinte beneficiari ai ultimului si celui mai profund stadiu de sanatate: Viata vesnica, lipsita de boli si suferinti. Degeaba vindeci un om de guturai, daca dupa o saptamana el moare de diabet. La fel se poate spune si despre cancer. De geaba i-l vindeci de cancer, daca dupa douazeci treizeci de ani, el moare din cauza pacatului. Medicina ta e total ineficienta.

Ca sa ai o medicina adevarata trebuie sa-i dai omului viata vesnica.

Dar hai sa revenim la terapeutica in sine.

Ar trebui sa se inventeze un aparat, care sa-ti masoare nivelul de dragoste, de bucurie, de pace, de indelunga rabdare, de facere de bine si de credinciosie. Sau cate un aparat pentru fiecare din parametrii adevaratei sanatati.

Imaginativa, ca ar exista si cabinete  medicale, la care sa poti merge sa-ti verifici sa zicem nivelul de indelunga rabdare. Si sa pleci de acolo cu o reteta data de un specialist in crestinism.

Sunt de fapt cei mai imprtanti parametri care ar trebui masurati zilnic  si urmariti cu strictete ca sa avem adevarata sanatate.

E de-a dreptul absurd sa controlezi tensiunea arteriala a unui om care are nivelul de bucurie zero. Nu ai rezolvat nimic cu el, daca i-ai stabilizat tensiunea, dar in privinta dragostei nu sa facut absolut nimic. Omul respectiv este pierdut. Poate sa mai traiasca cu o tensiune de aviator, cativa ani sa zicem 30-60, cati vreti pana la o suta si ceva, dar omul e pierdut.  Sufera de un diagnostic necrutator. Adevaratii parametri  de care depinde viata acelui om sunt la pamant. Degeaba are colesterolul bun, sau nivelul de globule rosii sau, glicemia, daca nu are bucurie, omul este in pericol de moarte.

Da! Cu siguranta ca trebuiesc de urgenta infiintate aceste cabinete medicale, care sa de o sansa adevarata de viata pacientilor.

De fapt crestinismul insemna medicina.

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Adevarata medicina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s