Opreste-te!

 

Desi voi scrie la persoana a doua, tot ce urmeaza mi se adreseaza.

Teoria spune intr-un fel sa altul, ca universul urmeaza sa moara. E ca un foc, care se va stinge. Peste 10 miliarde, 90, sau 100 de miliarde de ani, aproape ca nu are importanta. Urmeaza sa dispara. Se va ajunge la temperatura zero, sau se va condensa asa de mult, ca va disparea intr-o punctualitate. E groaznic! Si noi ce o sa facem? E o intrebare stupida, dar ne-o punem. Daca avem cat de cat simtul umorului, am putea sa si radem pe seama acestei tragedii ce va sa vina in cateva miliarde de ani. E nostim,  nu? Ba chiar ridicol!

Dar hai sa revenim la oile noastre: Noi, in calitate de oameni, vom muri numai in cativa ani. Vom sfarsi ingropati, pe undeva, prin vreun cimitir intesat de cruci. La doi metri sub pamant, devorati de ganganii. Nu ca e tare?

Si noi ne ingrijoram pentru soarta universului! Aproape ca i-ti vine sa te enervezi! Ba chiar o faci.

Cum e cu putinta? La ce bun toate eforturile, sacrificiile, clipele de indarjire in urmarirea unor planuri, scoli, calificari, retete, tratamente medicale, joburi, limbi straine, fitness, saloane de infrumusetare?

La ce bun?

Stop! Urmeaza sa mori in cativa ani! Te-ai pregatit? Ti-ai facut bagajul?

A, nu? Stii ca nu iei nimic cu tine? Faci filozofie? I-ti da mana sa o faci?

La ce bun?

Opreste-te!

Directia in care mergi este inutila!

O sa-mi spui:Zici ca nu e bine ce fac? Merg la serviciu in fiecare zi, ma perfectionez in ceea ce fac, invat o limba straina, fac sport si tin regim sa-mi pastrez o sanatate buna. Vrei sa zici ca sunt pe un drum gresit?

Aici trebuie sa facem niste comentarii: Tot ce faci tu  e gresit, numai ca in ultima vreme dai semne de trezire. Acum ai o astfel de manifestare. Nu vine din desteptaciune, sau sintr-o revelatie stralucita. Nu ! Probabil ca ai dormit suficient si esti pe trezite-lea. Sau poate chiar ai facut-o. Ai devenit receptiv.

Nu ce faci in sine e gresit. Ceva trebuie sa faci si in timpul asta pe care ni l-a harazit Dumnezeu, numai ca faci o gresala fundamentala. Depui un efort inutil. Le faci tu. Cu fortele tale, cu mintea ta, cu banii tai.

A sosit momentul sa te opresti.

Cine esti tu? Ce poti tu sa faci in acest univers necrutator? Ce putere ai tu? Da tu, care mai ai cativa ani de trait, dupa care vei disparea pentru totdeauna si nimeni nu-si va mai aminti de tine! Intr-un cimitir oarecare. Posesor al unui loc de veci, care dureaza si ala cativa ani, dupa care …nimic. Vine  un alt mort in locul tau.  Pe vremuri mai erau niste fotografi prin niste sertare. Se mai uitau nepotii la ele. Isi mai aducea cate unul aminte de tine. Acum Nu se mai  poate. Tehnica se upgradeaza in asa hal, ca nu se mai pastreaza nimic.E rau, nu?

Si in situatia in care se gaseste unu  sa-ti spuna, te revolti. In fond ai si tu dreptate. Cine e cel care da sfaturi? Cine se crede el? Cu ce putere face aceste afirmatii? Ma rog, sa zicem ca asa o fi, dar recunoaste ca auzi niste lucruri care cel putin te indispun, daca nu cumva reusesc sa te si enerveze. Macar pentru acest motiv trebuie sa le iei putin in serios.

Deci nu ce faci e gresit. Ci faptul ca le faci tu. Da tu, care nu insemni nimic si care nu ai nici o sansa sa faci mare branza. Exista in dreptul nostru al oamenilor un plan mai bun.Ne chinuim sa conducem o masinarie greu de condus, vrem ca lucrurile sa iasa bine dupa planurile noastre, strategiile noastre ne dau atat de multe emotii, ca de multe ori ziua de maine reprezinta o grija peste puterile noastre. Exista varianta demisiei. A renuntarii la guvernare. Alege varianta crestina, pe care de fapt nu ai inteles-o niciodata. Stiu ca nu e in firea noastra, dar drumul care te duce la destinatie, nu trebuie sa te aibe pe tine in frunte.

Gandeste-te serios la ce sfaturi i-ti da Isus, daca tot te crezi crestin:

Nu te ingrijora de ziua de maine, nu te gandi cu ce te vei imbraca, nu te gandi ce vei spune, nu te opune aceluia care vrea sa-ti faca rau, nu te gandi sa-ti extinzi hambarele daca pentru productia ta agricola nu mai ai spatii de depozitare, nu te gandi sa mergi in cutare cetate si sa faci niste afaceri de pe urma carora sa te umpli de bani, daca esti sef fii robul tuturor, renunta la pozitia pe care o detii, la planurile tale de viitor, la tot ce te mana de fapt in viata ta!

Curioasa religie! Imposibil de practicat!

Am spus-o de atatea ori ca am devenit ca o moara hodorogita. Asculti aceste lucruri, recunosti ca le sti, ai inteles ca vin de la Isus care defineste religia ta, crezul tau, dar niciodata nu ai luat in seama aceste lucruri decat extrem de superficial. Crezul tau e de fapt altul.Stii totul despre Isus, Dumnezeu, Trinitate, sfinti, biserica, doctrina, zici ca esti crestin practicant, dai zecime si respecti regulamentul de functionare, dar ce spune Isus vine parca dintr-o alienare, pe care o privesti cu ingaduinta, gasind explicatii teologice satisfacatoare care te linistesc. Zici Tu! In realitate esti din ce in ce mai nelinistit si nu pricepi de ce.

O sa ma intrebi iarasi: Cum se poate asa ceva? Cum sa renunti la tine, la planurile tale, la pozitia ta, la cine te crezi, cum o sa faci maine, cand ai o multime de treburi? O sa renunti la ele? O sa incepi haotic o zi din care ai sanse sa iesi prost?

Nu pot sa-ti spun multe. Deocamdata numai atat:

 

„Opriţi-vă, şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu: Eu stăpânesc* peste neamuri, Eu stăpânesc pe pământ.”

Ps 46:10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s