Ca sa fi fericit, trebuie sa inveti sa iubesti oamenii

Te-ai uitat vreodata la un copil mic, in jur de un an, doi? Sa-l urmaresti atent, sa vezi ce stare generala  de bucurie are? Exista o inocenta naturala, tot timpul gaseste in ce se intampla in jurul luilucruri care sa-l bucure. Un simplu zambet din partea mamei si-l vezi ca o revarsare de bucurie. Are o pasiune inascuta pentru bucurie. Nu vei vedea niciodata atata bucurie in comportamentul unui adult, pentru un zambet venit din partea mamei, sau al tatalui, sau al vreunui unchi. Copilul are inocenta intiparita la nastere. Nu stie nimic despre rau. Traieste sub protectia parintilor. Reconstituie modelul omului,  inainte de caderea in pacat, cand traia in slava lui Dumnezeu. Nu stia nimic despre rau.

Imagineaza-ti un astfel de copilasi, care abia reuseste sa faca niste pasi prin camera, se bucura pentru mingea pe care o are, pentru papusica cu codite blonde, pentru diversele obiecte aflate in preajma.

Sa presupunem ca incepe sa umble prin incapere.

La un moment dat in fata, ii apare o usa mare si alba. Este frigiderul. E curios. Apuca de maner si-l deschide. In fata lui, la un nivel accesibil, tocmai descopera un cofraj cu oua. Ce obiecte minunate si ce rotunde, pare un cos cu mingi numai bune  sa te poti juca cu ele. Apuca un ou, il ridica si-I da drumul pe gresia din bucatarie.

Ce minunat! Scoate un scancet de bucurie. Ce culori superbe! Fiecare din aceste mici obiecte rotunde, au in ele o alta minge mica colorata in galben, care plesneste la atingerea solului si se imprastie, creind un fel de explozie galbena pe gresia albastra a bucatariei. Ce bucurie! Mai scoate un ou si repeta figura. E de-a dreptul fascinant. La un moment dat, ia un ou si-l ridica sus de tot. Cat poate de sus. Deasupra capului. I-i da drumul si ce sa vezi. Explozia de culoare este si mai frumoasa. Sar stropi si pe perete. Este fascinant!

Deodata, se aud pasii grabiti ai mamei. Bucuria devine dubla. Se pot juca impreuna. Va fi o bucurie deplina.

Numai ca mama in secunda urmatoare i-l apuca de mana si-i trage o palma la fund. Copilul ramane blocat. Nu intelege de ce face asa. Nu-l mai iubeste? El nu stie despre dragoste nimic, insa stie s-o traiasca . Intelege cand e si cand nu. Mama continua sa-l smuceasca si sa-l certe. Nu pricepe absolut nimic. Incepe sa se revolte. Este prima data in viata lui cand face cunostinta cu raul. Pana acum a avut parte numai de bine. Habar nu a avut ca exista si asa ceva. Incepe sa planga. Mama ii arata palma. Dintr-un refex inascut ,copilul ridica si el manuta sa dea, numai ca in clipa imediat urmatoare se trezeste cu o palma peste obraz.

Tocmai a primit prima lectie, ca in viata exista si rau. Si el vine de la o persoana de la care nu se astepta. Si inca acesta este un rau necesar. Se zice ca nu trebuie sa cruti nuiaua. Copilul nu e la varsta discernamantului. Nu deosebeste binele de rau si trebuie dresat sa priceapa.

Partea proasta este ca in viata noastra raul de cele mai multe ori, adica in proportie covarsitoare, vine pe motive neintemeiate. El vine din egoism, din invidie, dorinte nesabuite, pofte pacatoase, care pana la urma se traduc in orgoliu.

Ai vazut de ce sufera un om?

E posibil sa suferi ca ti-a luat casa foc, sau, sau ca ti-a murit cineva drag, sau ca ti-a cazut un meteorit in cap, dar lucrurile acestea se intampla o data sa de cateva ori in viata. Grosul suferintei este insa provocat de oameni. De fapt de orgoliul acestora, care revarsa asupra orgoliului tau o otrava  greu de indurat.

Suferi ca te-a nedreptatit seful, ti-a micsorat salariul.  Da de ce numai tie? Daca se intampla asa cu toti nu era asa problema. Suferi pentru ca te-a parasit iubitul sau iubita. Da de ce tocmai tu sa patesti asa ceva, sa rada prietenii de tine, tu care meriti atatea? Nu reusesti sa-ti iei o masina, cand toti au. De ce sa nu ai si tu. Daca am fi trait acum trei sute de ani, sigur ca nu ai fi suferit pentru aceasta. De vina este orgoliul altora ( pizma unuia asupra altuia) care induce la tine ranirea orgoliului personal.

Omul sufera deci din cauza semenilor sai. Daca ar fi singur pe planeta, suferinta lui ar fi mult mai mica. Incomparabil mai mica. De aceia nu suntem fericiti! Din cauza altora! Din cauza oamenilor.

Sti ce inseamna fericirea? Uite-te in dictionare: Fericirea este o stare caracterizata prin bucurie. Adica de fapt vorbim despre acelasi lucru.  Deci nu poti fi fericit sau bucuros, pentru ca oamenii te fac nefericit. Realizezi acest lucru si ajungi chiar sa-i urasti cateodata, sau sa-i dispretuiesti.

Daca ai putea cumva sa-i iubesti, 99% din suferintele tale ar disparea. Nu te-ar mai deranja. Ai fi ingaduitor cu ei, ai avea indelunga rabdare, nu te-ai mania, ai ai suferi totul. Omul iubit nu te poate supara cu nimic, pentru ca-l iubesti. In relationarea cu el, nu ai probleme cu suferinta, ci dincontra, cu bucuria, cu fericirea.

Exista vreo reteta de invatarea iubirii de oameni, care implicit te va face fericit?

Apostolul Petru in a doua epistola a sa zice ca omul daca vrea sa ajunga la firea duhovniceasca lipsita de astfel de probleme, trebuie sa parcurga niste pasi:

5 De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa;

6 cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia;

7 cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni.

8 Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici* leneşi, nici neroditori în ceea ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.

9 Dar cine nu are aceste lucruri este orb, umblă cu ochii închişi şi a uitat că a fost curăţit de vechile lui păcate.

Treapta de sus, maximum in materie este iubirea de oameni.

Este mai usor sa iubesti un animal, o floare, un peisaj, un rasarit de soare, decat un om. Oamenii sunt dificili, rai, iubitori de orice altceva, decat de ce trebuie.

Uite-te la doi tineri care se iubesc la inceputul relatiei lor. Zic ei ca se iubesc. I-si declara dragoste vesnica, respect reciproc. Nu pot trai despartiti, ca dupa foarte putin timp, marea dragoste incepe sa devina enervanta. Nu se mai vad calitatile, ci numai defectele. Vorbele duioase, s-au transformat in dialoguri seci, taioase, lipsite de dragoste.

Ce s-a intamplat?

Este aceiasi vesnica reteta:

Fiecare asteapta sa primeasca de la celalalt. Celalalt trebuie sa dovedeasca dragostea, sa iubeasca si sa arate respect.Deci implicit fericirea noastra o asteptam sa ne vina de la altii.

Am o cunostinta care-mi marturisea ca vedea in sotul ei, in primele momente un inger. In casnicie vedea ceva zen, plin de poezie, ceva care va insemna mai mult decat un cadou binemeritat. Problema e ca fiecare asteptam dragostea de la celalalt. Asteptam sa ne implinim dorintele ca urmare a unui comportament adecvat al sotului sau al sotiei. Problema e la altul. Si daca lucrurile chiar stau asa, orgoliul tau e suficient de ranit, sa se considere nedreptatit in aceasta relatie. Dragostea este asteptata din exterior. Ea trebuie sa vina catre noi. Asa ne imaginam si avem toate motivele sa ne suparam daca ea nu vine. Nu vine dragostea, nu vine nici fericirea.

Dragostea de oameni, vine insa din noi, pentru ca acolo salasuieste Duhul lui Dumnezeu. Nu o mai cautati pe afara, ea este inauntrul vostru, prin deprindere, adica prin invatare. Dragostea care implica fericirea adevarata, desi e un dar de la Dumnezeu nu vine printr-un har ieftin.

5 De aceea, daţi-vă şi voi toate silinţele ca să uniţi cu credinţa voastră fapta; cu fapta, cunoştinţa;

6 cu cunoştinţa, înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia;

7 cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni.

8 Căci, dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici* leneşi, nici neroditori în ceea ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos.

9 Dar cine nu are aceste lucruri este orb, umblă cu ochii închişi şi a uitat că a fost curăţit de vechile lui păcate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s