Iarasi despre planuri

 

Fireste ca trebuie sa-ti faci planuri!

Trebuie sa ti faci planuri firesti, de organizare, administrative. Ca in pilda cu construirea turnului, dar nu trebuie facute planuri cu privire la “eu”, decat in sensul lepadarii de sine.

” Căci cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească?

Pentru ca nu cumva, după ce i-a pus temelia, să nu-l poată sfârşi, şi toţi cei ce-l vor vedea să înceapă să râdă de el

şi să zică: ‘Omul acesta a început să zidească şi n-a putut isprăvi.

Sau care împărat, când merge să se bată în război cu un alt împărat, nu stă mai întâi să se sfătuiască dacă va putea merge cu zece mii de oameni înaintea celui ce vine împotriva lui cu douăzeci de mii?

Altfel, pe când celălalt împărat este încă departe, îi trimite o solie să ceară pace.”

Sunt cuvintele lui Isus din evanghelia lui Luca. Sunt cuvinte despre planuri firesti pe care oricare dintre noi trebuie sa si le faca.

Dar nu trebuie sa-ti faci planuri cu privire la eu, la propasire personala, fie materiala fie legate de pozitia sociala, la functii si avantaje personale, de cariera, etc. Vezi pilda cu bogatul caruia ia rodit tarina, sau cu planul de negustorie in cutare cetate. In privinta “eu-lui” planul trebuie sa fie despre cum sa te lepezi de tine.

Cuvintele redate mai sus din evanghelia lui Luca se termina astfel:

“Tot aşa, oricine dintre voi care nu se leapădă de tot ce are nu poate fi ucenicul Meu.”

In privinta ta planurile exista deja. Tu trebuie sa intelegi lepadarea de sine si includerea intr-un trup comun, ca madular apartinand trupului lui Isus. Intelegand astfel absurditatea planurilor personale. E ca si cum ficatul, ar alege sa-si faca un plan propriu de existenta, netinand cont de interdependenta fiziologica cu celelalte organe. Ar fi absurd! Cel mai bun plan pentru el ar fi, intelegerea incluziuni sale in existenta integrata in  organism, in trupul comun, ca madular al acestui trup.

Asa trebuie sa se comporte omul. Trebuie sa se lepede de sine si sa accepte trupul comun al lui Isus. Precum mladitele legate de trunchiul vitei.

Desigur ca ne vine peste mana sa facem aceasta. Orgoliul, individualismul, simtul proprietatii, al preamaririi individuale, ne impiedica sa procedam corect.

Isus insista in multe randuri: “Cine vrea sa ma urmeze, sa-si ia crucea si sa se lepede de sine”.

Planurile noastre trebuie sa fie cele firesti, legate de administrarea propriei vieti, a familiei, al jobului, al fisei postului daca vreti, dar in privinta ta, singurul plan acceptat si cerut de Dumnezeu, este sa planuiesti cum sa te lepezi de tine.

Multi considera ca daca se roaga , sau daca privesc tinta, etc.. , se vor trezi cu lepadarea de sine in dar. Cei care poate si-o doresc intradevar,  sunt infim de putini. Nici nu cred ca putem vorbi de procente sesizabile cu ochiul liber.

Cuvintele lui Isus sunt limpezi:

Tot asa cum cel care vrea sa-si construiasca un turn, sau cel care pleaca la un razboi, chibzuibd serios asupra acestui demers, planuieste cum s-o faca, tot asa, spune Isus, cel ce vrea sa fie ucenicul meu, trebuie sa se lepede de sine. Adica, cu o metodolodie de chibzuinta, de analiza personala a acestui demers.

Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă.”

2 Timotei 1:7

Si acum la final, iata concluzia seaca, logica, enervanta, greu de pus in aplicare si greu de crezut:

In privinta ta, nu trebuie sa-ti faci nici un plan! El au fost deja facut. Fa-ti planuri de lepadare de sine si de incadrare in trupul lui Isus! Invata sa te doara  durerea aproapelui , uita de viitorul tau stralucit, de studiile tale de autodefinire, de averea pe care o doresti, de pozitia ta sociala, dar fa-ti datoria din toata inima, pentru binele altora si slava lui Dumnezeu si e posibil sa ti se dea toate pe deasupra. Numai asa poti fi demn sa administrezi averile adevarate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s