Imparatia lui Dumnezeu

 

Fariseii au întrebat pe Isus când va veni Împărăţia lui Dumnezeu. Drept răspuns, El le-a zis: „Împărăţia lui Dumnezeu nu vine în aşa fel ca să izbească privirile.

Nu se va zice: ‘Uite-o aici’ sau ‘Uite-o acolo!’ Căci iată că Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru.”

Imparatia lui Dumnezeu nu este aici sau acolo. Ea nu are spatialitate. Nu poate fi localizata in spatiul cognoscibil. Ea nici macar nu va veni. Ea” este”! Este in inima noastra. Despre ea, nu se poate spune ca va veni. Nu are timp viitor si nici trecut. Nu are parcurgere temporara.

Insasi gandirea noastra cu privire la derularea  unor posibile intamplari in Imparatia lui Dumnezeu, derulate cronologic, este o absurditate. Nu poti spune ca  se va intampla un lucru, urmat de un altul. Cronologia temporara este absurda. Nu are suport real. Imparatia lui Dumnezeu nu utilizeaza timpul ca parametru de derulare a evenimentelor. Nici macar spatiul nu e o marime existenta. Imparatia lui Dumnezeu nu are localizari spatiale, tot asa cum o line nu poate avea latime si inaltime. Ea are numai lungime.

In imparatia lui Dumnezeu, noi nu vom mai trai in sensul parcurgerii timpului. Nu vom avea o parcurgere cronologica. Noi pur si simplu vom exista! Vom vedea un secol, nu incepand de la un capat si terminand la celalalt. Il vom vedea tot odata, ca pe un tot unitar, tot asa cum observam tridimensionalitatea spatiala. Vedem un obiect in integralitatea lui. Nu il percepem incepand de la un capat si terminand la celalalt, si odata ajunsi la acel capat, sa nu mai putem vedea ce a fost inainte.

Imparatia lui Dumnezeu, este in inima noastra. Ea nu va veni. Ea este. Expresia va veni, este o maniera de a incerca sa evidentiem intr-un fel granita de acces in imparatie. Ea va veni in sensul ca exista o granita, dincolo de care este imparatia lui Dumnezeu. Granita este venirea Fiului, pe care noi o interpretam temporar, cu mijloacele noastre de perceptie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s