Bucuria

In cele ce urmeaza, o sa auzi lucruri ciudate, pe care sigur i-ti vine greu sa le crezi. Nu le-am gandit acum. Sunt rodul unor framantari mai vechi, vazand ca unul din cele mai importante  indemnuri ale lui Isus, poate cel mai important, este total desconsiderat pe linie doctrinara in biserica crestina.

Hai sa plecam de la un lucru destul de acceptabil :Cel mai mare dar al vietii, este bucuria. Ce se intampla de fapt atunci cand esti bucuros? Este o stare a spiritului personal, de perfecta trezire. Ai ochii complet deschisi si vezi ce trebuie sa vezi. Toate detaliile legate de lucruri inutile, absurde, jenante, suparatoare si neclare, dispar. Nu in sensul ca ele nu mai exista, ci in sensul ca tu nu le mai receptionezi ca si stimuli  de stres.  Viata ta decurge asa cum ea ne-a fost data de Dumnezeu. Nu te mai framanta nimic din framantarile cotidiene. De fapt te framanta, dar nu te mai impresioneaza. E ca si cum ele nu ar fi. Dispar grijile desi motivatia lor exista in continuare, totul este o armonie, inclusiv lucrurile care pareau inainte esecuri, ghinioane, accidente, cataclisme si chiar moartea. Toate intra intr-un firesc armonios care i-ti produc o stare de bucurie.

Desigur ca te poti intreba, poti contesta, poti sa nu vrei sa iei in calcul aceasta stare, intrucat consideri ca nu exista un fundament real. Ai prea multe probleme, obligatii, misiuni de indeplinit. Nu poti deveni dintr-o data un “zombi” bantuit de o inconstienta naiva. Nu te poti arunca in abandon. Consideri ca nu e corect si nici macar moral.

Poate ca ai argumente suficiente, dar asculta-l acum si pe al meu. 99% nu-ti va spune nimic, dar eu mizez pe acel 1%.

In mod strict exista o legatura directa intre iubirea de oameni si bucuria, ca final al unei evolutii spirituale ajunsa la maturitate . ( citeste cuvintele sfantului apostol Petru  din2Petru 1:5,6,7).

Daca ajungi sa iubesti oameni fara discernamant, fara sa alegi intre ei, ca unul ar fi bun, ca altul nu, se cheama ca ai atins tinta. Dragostea in general, e tinta suprema, dar ea are un pisc greu de escaladat: Iubirea de oameni. E mult mai simplu sa iubesti un caine, o floare, cerul senin, o pasare, dar cu oamneni trebuie sa recunoastem ca e mai greu. Tinta aceasta este foarte sus, sau in alt sens, este in foarte mare profunzime.

Cand ai ajuns acolo, descoperi ca la acelasi nivel cu dragoastea se afla cel mai evident si ravnit dar al Duhului: Bucuria. Celelalte daruri sunt premergatoare finalului. Pacea, indelunga rabdare, credinciosia, facerea de bine, infranarea poftelor, sunt presarate pe calea devenirii. Ele te conduc la capat. La cununa roadelor, la starea finala de om mare, asemanator cu Isus, avand plinatatea staturii Lui : Bucuria!

Bucuria nediscriminatorie. Pentru tot si toate. Pentru orice. Te bucuri pentru ce vezi, pentru ce exista, te bucuri ca traiesti, la fel de mult te bucuri ca urmeaza sa mori, prin voia lui Dumnezeu, intelegand profund sensul lucrurilor. Te bucuri ca a venit seara si trebuie sa te culci. In lumina unei veioze, sau in clarobscurul inserarii, te bucuri ca ai mai trait o zi frumoasa, te bucuri pentru rugaciunea spusa si somnul binemeritat si cand a doua zi ai deschis ochii, o bucurie fara margini i-ti invadeaza inima, iubirea ta se traduce in inima ta, ca o flacara a bucuriei. Urmeaza sa te intalnesti cu oameni pe care din toata inima ta ii iubesti sincer, urmeaza sa vorbesti cu ei, sa le afli pasurile, te bucuri pentru ca poti face un efort muncind, facand ceva, pentru tine, familie , pentru altii si toate acestea in aceiasi masura. Te bucuri ca ai imbatranit si Dumnezeu are un plan cu tine. Nu dispari in neant. Bucuria unei noi vieti pune stapanire pe tine si ultima zi de viata, va veni ca o sarbatoare de mare pret. Totul este o armonie. Cel mai mare rau  are o explicatie linistitoare si el nu poate sa-ti perturbe bucuria interioara. Si chiar daca i-ti moare cineva drag, suferinta ta, nu poate stinge bucuria sufletului, pentru ca esti constient ca lucrurile sunt asezate de Dumnezeu, nu dupa logica omeneasca, ci dupa cum trebuie sa fie.

In starea aceasta se afla putini oameni. Dar ei exista. Daca vei avea norocul sa te intalnesti cu un astfel de om, sa sti ca l-ai vazut pe Dumnezeu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s