Iarasi despre planuri

Mereu am spus ca nu e bine sa-ti faci planuri. Dar sa nu fiu inteles gresit. Nu planuri despre cum sa procedezi ca sa nu pierzi timpul inutil cand trebuie sa indeplinesti ceva, sau planuri in care sa elimini timpii morti, inutili, in vederea unei desfasurari armonioase a lucrurilor in care esti implicat. Nu despre aceste planuri vorbesc ca nu trebuie facute, ci la planurile de viitor in care sa-ti pui sperante, scopuri de atins, de pe urma carora sa traiesti bine, refuzand prezentul care nu reprezinta decat o sfortare, o lupta, un chin, dupa care in final, vei dobandi premiul mult asteptat. Sperantele puse in viitor, traduse sub forma de planuri. Prezentul nu-ti  ofera nimic. Acum nu e timp decat de sacrificiu, studiu, calificare, invatare, munca, dobandirea de abilitati, diplome, doctorate, etc si toate in ideea ca se va intampla ceva foarte bun in viitorul tau.

NU, NU, NU!!!!! De trei ori nu! Aceste planuri se numesc dorinte. Omul are dorinte. Si nu dorintele in sine ar fi buba, dar sunt numai de o singura culoare de cele mai multe ori. Doresti ceva care sa se realizeze in viitor pentru ca ce se intampla acum, nu-ti convine. Ai o masina, planuiesti sa-ti ei una mult mai buna. Sa ai mai mult. Sa ai bani. Cati ai acum, nu-ti ajung. Ai dorinta sa ai mai mult.

Foarte rar auzi, aproape deloc pe cineva zicand. I-mi doresc  sa am in viitor aceiasi situatie pe care o am. E o vorba care spune ceva, dar nu noua.

Viata ta trebuie sa fie o armonie. Ca un rau care curge la vale. El oricum va curge. Tu ingrijestete numai de maluri, de albia de curgere, sa nu se colmateze, sa curga bine. Nu monta de-a lungul lui, pompe sa-i mareasca viteza de curgere,  ca nu obtii decat o scurtare a timpului care inseamna de fapt viata. El oricum stie sa curga si stie si cu ce viteza trebuie sa o faca si pe unde. Creeaza-i  conditii ca el sa curga asa cum a fost conceput de creator.

Hai sa ne judecam singuri:

-Ce planuri ai pentru tine acum, In acest moment? Vorbim de planuri mai mari, nu de planuri cum am mai spus in care ne asezam lucrurile intr-o anumita ordine, in privinta unui lucru in care suntem implicati. Nu ! Vorbesc despre ce planuri ai tu despre viitorul tau, apropiat sau indepartat, planuri strategice, de pe urma carora sa castigi ceva: Ceva material, sau spiritual. Urmaresti un anume post pe care vrei sa-l obtii? Muncesti din greu la un proiect care sa-ti aduca satisfactii la final? Planuiesti un doctorat  de pe urma caruia sa-ti ridici nivelul pregatirii printr-o atestare scriptica? Scri un roman ,care inseamna acum o munca serioasa, dar care te face sa visezi ca vei ajunge un scriitor celebru? Lucrezi la niste inregistrari, faci un film, te zbati in probleme de tot felul, nu ai inca o aparatura  completa, nici nu beneficiezi de prea buni interlocutori, dar visezi ca poate sa iasa ceva ce va fi apreciat pe internet , propulsandu-te intr-o pozitie favorabila, apreciativa? Lucrezi la un proiect al tau, faci o inventie si desi  acum nu reprezinta nimic, i-ti storci creerii sa iasa ceva in ideia recunoasterii pe un plan superior si de ce nu la scara nationala ? Sau pur si simplu urmaresti sa-ti iei o masina? Ai dorinte? Asa e?

Te-am prins?

Ai dorinta Schopenhaueriana de a exista? De a avea un lucru, de a suferi in ideia dobandirii lui, urmand ca imediat dupa dobandirea acestuia, sa intri intr-o noua suferinta data de dorinta urmatoare, emanata din planul urmator pe care urmeaza sa ti-l faci.

Ti-am mai spus-o si iarasi o repet:

Nu-ti mai fa astfel de planuri. In privinta ta planurile sunt deja facute. Vezi-ti de viata ta, traieste-ti viata! Stai in prezentul de care fugi. Nu da pasarea din mana, pe cea de pe gard! Ai totul la indemana. Nu-ti lipsesc nici instrumentele necesare, nici materialele, nici aplombul dat de posibilele realizari inchipuite. Ai totul aici si acum.

Deschide ochii si priveste: Esti viu. Traiesti, te poti bucura ca existi acum, nu maine! E o seara minunata, acum, nu cand vei dobandi premiul Nobel!  Esti mai sanatos ca oricand, nu astepta sa treaca timpul! Iubeste acum, sotia pe care o ai, copii pe care ti i-a dat Dumnezeu, rudele, prietenii, care inca mai sunt, nu astepta sa intalnesti fiintele mult visate dintr-un scenariu posibil! Traieste prezentul! Isus avea oroare de planurile legate de viitor, de ziua de maine:” Nu va ganditi la ce veti manca, ce veti bea, cu ce va veti imbraca, nu va faceti griji pentru ziua de maine, ajunge jilei necazul ei”. Nu mai adaugati la aceasta necazurile viitoare. Fa-ti planuri pentru prezent. Sunt cele mai tari planuri. Oricum viitorul se construieste in prezent. Acum ai cele mai multe si mai proaspete cunostinte, pentru a face pasul urmator in viitor. Asa s-au facut toate marile inventii. Plecand de la ceva descoperit azi, din bucuria, descoperirii, a cercetarii si nu din dorinta de a obtine realizari ce te vor propulsa pe tine insuti in sfere inalte.

Ai totusi planuri?

Renunta la ele! Poatae ca umanitatea va pierde un scriitor celebru, sau un cineast celebru, un reporter celebru, un profesor  celebru, dar va castiga un om adevarat, care a trait si s-a bucurat si mai mult, L-a bucurat si pe Dumnezeu. Nu vei putea ajunge sa zicem o celebritate pentru oameni, dar vei putea ajunge un om mare intradevar, in plinatatea staturii duhovnicesti, un om care a dobandit cea mai nobila trasatura de caracter: Dragostea.

Leave a comment